• 10 WRZ 17

    Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, polegającą na zbyt wysokim stężeniu cukru we krwi. Cukry, czyli węglowodany trafiają do naszego organizmu wraz z pożywieniem i są jego „paliwem napędowym“. Najbardziej kluczowym z nich jest glukoza i to właśnie jej podwyższony poziom powoduje bardzo daleko idące zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu.

    Do całkowitego zrozumienia mechanizmu cukrzycy, brakuje jeszcze wyjaśnienia roli jaką w tej nieuleczalnej, lecz możliwej do skutecznego kontrolowania chorobie, odgrywa insulina. Jest to hormon wydzielany przez trzustkę, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Poziom insuliny podwyższa się po posiłku i dzięki temu dostarczona z pożywieniu glukoza może być przetransportowana z krwi do komórek i tam wykorzystana. Niedostateczna produkcja insuliny przez organizm lub jej nieprawidłowe działanie jest powodem cukrzycy.

     

    Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy:

    • Typ I – cukrzyca pierwotna (insulinozależna). Spowodowana przez niedostateczne wytwarzanie insuliny przez organizm. Chorują na nią najczęściej dzieci i stanowi ona tylko 10-20% zachorowań.

     

    • Typ II – cukrzyca wieku dojrzałego (insulinoniezależna). Spowodowana przez upośledzone działanie insuliny w organizmie tzn. oporność organizmu na insulinę. Stanowi 80-90% zachorowań.

     

    Jak nasze ciało sygnalizuje nam cukrzycę?

    • zwiększenie łaknienia i objętości wydalanego moczu
    • osłabienie
    • problemy z widzeniem
    • utrata masy ciała
    • odwodnienie
    • nawracające infekcje
    • problemy ze skórą (świąd, ciągłe przesuszanie)

     

    Co dzieje się wtedy w naszym ciele?

    • cukromocz (wysokie stężenie glukozy w moczu)
    • zakwaszenie organizmu, czyli kwasica tłuszczowa
    • zmiany miażdżycowe oraz zaburzenia w ukrwieniu różnych tkanek i narządów

     

    Na zachorowanie na cukrzycę wpływają zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne a także ciąża. Ryzyko zachorowania na cukrzycę znacznie zwiększa się wraz z wiekiem. Wcześnie wykryta cukrzyca pozwala na szybsze rozpoczęcie leczenia oraz wprowadzenie specjalnie dobranej diety cukrzycowej. Pomaga uniknąć lub znaczne odsunąć w czasie ciężkie powikłania spowodowane przez cukrzycę, takie jak upośledzenie pracy innych narządów np. nerek.

    Osobom po 40. roku życia zalecamy wykonywanie badania poziomu cukru na czczo nawet raz do roku.